ZIUA ȘCOLII
Ne aflăm la prima ediție a “Zilei Școlii” la Scoala Gimnazială Specială nr.3, suntem în zi de sărbătoare și este un prilej de bucurie pentru noi toti.
Anul acesta școala noastră implineste 52 ani de existență și considerăm că este un moment prielnic să aniversăm acest eveniment, pentru a nu fi lăsat in urmă fără a fi celebrat.
Avem astăzi în ambele sedii ale școlii un program divers iar manifestările au loc pe tot parcursul zilei, cuprinzând programe literar-artistice, realizarea posterului școlii, concursuri tematice de desen, dans tradițional și modern, pictură pe față pentru copii, etc., activități la care elevii nostri, coordonați de cadrele didactice, vor avea posibilitatea de a-și demonstra aptitudinile deprinse de-a lungul anilor școlari.
Reținem și faptul că astăzi noi nu serbăm o clădire ci serbăm de fapt dreptul la educaţie, căci şcoala, această menire o are. Ziua scolii noastre coincide cu Ziua Invățătorului, 5 Iunie fiind o zi sărbătorită la nivel național in toate instituțiile de invățământ românesc.
Să urăm din suflet așadar “La Mulți Ani !” Scolii Gimnaziale Speciale nr.3, pentru cei 52 ani de existență, 1961 fiind anul în care localul din sediul Splaiul Unirii nr.114 a fost destinat spre functionare Şcolii Ajutătoare nr.3. Constructia situata pe malul drept al Dambovitei dateaza din anul 1861, initial fiind primul locaş propriu de învăţământ primar pentru băieţi din Bucuresti. Arhitectura clădirii, pornind din stilul gotic, îi dă aspectul gărilor construite la finele secolului al XIX-lea, denumit şi „stil cantonal” şi defineşte localul ca un unicat pentru Bucureşti.Mai târziu, a fost construită în aceeaşi curte, dar cu intrare separată, din strada Avalanşei, o şcoală primară de fete, prima din acest sector al Bucureştilor.
De aceste locuri se leagă şi amintirea primului Rege al României, Carol I, care şi-a legat calul de un plop din curtea şcolii. Există imagini cu valoare de document, care înfăţişează podiumul împodobit sărbătoreşte, amplasat la intrarea principală a „Şcolii din Tabaci”, de pe care oficialităţile, în frunte cu Regele, au asistat la inaugurarea lucrărilor de regularizare a râului Dâmboviţa, la finele secolului trecut.
Aceste şcoli primare au funcţionat ca atare până în anul 1961, cînd localurile au fost destinate Şcolii Ajutătoare pentru handicapaţi mintal.
Cel de-al doilea local al şcolii noastre situat în strada Toporaşi nr.10, a fost ridicat între anii 1933-1934 de către o familie de învăţători, cu sprijinul primarului general al Bucureştilor din vremea respectivă, pentru a fi destinat ca locaş de învăţătură copiilor din împrejurimi.
Ulterior, şcoala a purtat diferite denumiri, aşa cum se poate observa şi pe inscriptia zidului exterior al clădirii rămasă până astăzi, una din denumiri fiind Şcoala Primară de Băieţi .
Astăzi, denumirea oficială a instituţiei este ŞCOALA GIMNAZIALĂ SPECIALĂ NR.3 .
Aici, lucrările de reabilitare au transformat ambele sedii ale scolii într-o unitate de învăţământ demnă de anii în care trăim. Zidurile sunt renovate, mobilierul şcolar este nou, şi ne mândrim că dispunem de infrastructura şcolară necesară unui proces educaţional modern.
Acest lucru a fost posibil ca urmare a cuprinderii şcolii noastre la nivelul municipalităţii în programul “Reabilitarea Infrastructurii Educaţionale din Bucureşti”, program finanţat de Primăria Municipiului Bucureşti şi de Banca Europeană de Investiţii (BEI) si care care a vizat 102 şcoli bucureştene.
Ne remarcăm între şcolile speciale bucureştene şi prin intermediul personalului didactic calificat şi în proporţie de 65% titular, specialişti în psihopedagogie specială, un corp profesoral cu o înaltă dăruire profesională şi disponibilitate totală de muncă în echipă multidisciplinară, în beneficiul elevilor cu dizabilităţi.
Omagiem astăzi prin urmare și activitatea tuturor cadrelor didactice care au contribuit și contribuie în permanență la cresterea prestigiului școlii noastre și sporirea calității actului educativ, prin dorința lor de perfectionare continuă și participarea la nenumărate cursuri de formare în specialitate, precum și prin participarea la proiecte/programe educative extracurriculare și extrașcolare, concursuri și competiții desfășurate la nivel local, municipal sau național, unde elevii noștri au obținut numeroase premii, diplome sau medalii.
La Mulți Ani Școlii Gimnaziale Speciale nr.3
și intregului personal didactic și nedidactic al școlii
care slujeste intereselor școlii, ale părinților și elevilor
noștri !
Consilier educativ,
prof.Diana Chirilă
program de activitati ZIUA SCOLII 2013.docx (48k)diana chirila, 4 iun. 2013, 21:44